Jak uzdrowić swoją dietę

zdrowa żywność fot. Panthermedia
Prezentujemy zasady, po których wprowadzeniu w życie poczujesz się lepiej i będziesz tryskać dobrą energią... Od samego rana!
/ 16.04.2012 14:20
zdrowa żywność fot. Panthermedia
W zdrowej diecie chodzi o to, aby dokonać pewnych zmian, które będą trwały przez całe życie. Jeżeli nie odżywiasz się zdrowo, nie będziesz, ani chudnąć, ani mieć dobrego samopoczucia. Pamiętaj! Nawet niewielka zmiana w nawykach żywieniowych może zdziałać cuda.

Oto wskazówki, które uzdrowią twój codzienny jadłospis

  • Rano pij letnią wodę
  • Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
  • Jedz, kiedy jesteś wyciszona i spokojna
  • Nie pij w czasie posiłku
  • Nie jedz dań ani zbyt zimnych ani zbyt gorących
  • Urozmaicaj jadłospis
  • Dekoruj dania - to poprawia trawienie
  • Jedz to, na co masz ochotę
  • Jedz produkty bogate w enzymy (surowe warzywa, surowe owoce, kiełki)
  • Nie zapominaj o śniadaniu
  • Nie przejadaj się na noc
  • Jedz warzywa działające krwiotwórczo (kapusta, brukselka, kalafior)
  • Pij soki z zielonych warzyw
  • Bądź aktywna ruchowo
  • Po kąpieli energicznie nacieraj ciało (to poprawi krążenie)
  • Kładź się spać przed jedenastą

Produkty podnoszące poziom energii

KIEŁKI, ZBOŻA, PŁATKI OWSIANE
Kiełki zawierają dużo przeciwutleniaczy, enzymy i błonnik. Zboża powoli uwalniają zawarty w nich cukier, dając stały przypływ energii. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B. Płatki owsiane pomagają utrzymać stałe stężenie cukru we krwi, co sprzyja koncentracji i jasności myślenia.

SIEMIĘ LNIANE I SŁONECZNIK
Siemię lniane zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pestki słonecznika są doskonałym źródłem magnezu, żelaza, miedzi i witamin B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i cynku. Wzmacniają i dodają energii.

WARZYWA I OWOCE
Zielone warzywa (brokuł, szparagi, szpinak) zawierają kompleks witamin B oraz dodające energii żelazo i magnez. Brokuł jest też bogaty w koenzym Q10. Brzoskwinie regulują pracę jelit i zawierają składniki potrzebne do wytwarzania krwi. Magnez zawarty w winogronach bierze udział w przekształcaniu glukozy w energię.

KABACZKI I FASOLA MUNG
Kabaczki pobudzają przypływ energii, wzmacniając funkcje trawienne. Fasola mung działa bardzo energetyzująco.