Najlepsze ciasteczka świata

Bardzo subiektywnie rzecz biorąc, bo pamiętane z najlepszych dziecięcych lat, bo pierwsze wykonywane zupełnie samodzielnie, bo wspaniałe w zakresie wylizywania garnków…
/ 11.10.2009 00:47
Bardzo subiektywnie rzecz biorąc, bo pamiętane z najlepszych dziecięcych lat, bo pierwsze wykonywane zupełnie samodzielnie, bo wspaniałe w zakresie wylizywania garnków…

Najlepsze ciasteczka świata

Nazwa „bździnki” wzięła się nie wiadomo skąd, ale też nie są to ciasteczka bardzo eleganckie. Trochę jakby ktoś „nabździł”. Poza tym jednak same zalety: szybkie do wykonania, bo bez pieczenia, łatwe jako kuchnia dla dzieci, trudne do zepsucia (żadnych drożdży ani proszków), idealne do przenoszenia na piknik, pełne zdrowia, bo dwa główne składniki to kakao i płatki owsiane.

Najlepsze ciasteczka świata

Rozpieszczałam nimi niegdyś brata, zwłaszcza zimą, gdy był chory albo miał jakieś święto, teraz królują na imprezach i rozpieszczam nimi kolejnego mężczyznę. A przede wszystkim siebie, bo czasem rano po prostu mam ochotę poczuć ten wspaniały zapach.

Najlepsze ciasteczka świata

Jeśli ktoś przeleci oczami poniższy przepis i uzna, że to nic ciekawego – niech chociaż raz spróbuje mimo wszystko. Niektóre smaki są tak dobre, że aż trudno to sobie wyobrazić.

Bździnki
Składniki:
  • ½ kostki masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 szkl. płatków owsianych,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 kostki ciemnej czekolady,
  • 3 łyżki mleka
W dużym garnku rozpuścić masło, dosypać cukier i mieszać na bardzo małym ogniu, aż się roztopi. Dorzucić czekoladę i kakao, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia, dolać mleko, dosypać płatki i bardzo dokładnie wymieszać (ok. 2-3 minut), tak aby kakaowa masa pokryła płatki. Łyżką formować małe ciasteczka i układać na płaskim talerzu. Pozostawić do zastygnięcia – można wstawić do lodówki. Garnek koniecznie wylizać!

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA