Sałatka Cezar - doskonała na każdą okazję! Sprawdź przepis Magdy Gessler!

Podaj ją do obiadu albo jako samodzielne danie. Na każdą okazję, o każdej porze dnia - sałatka Cezar zawsze smakuje wyśmienicie! Zrób ją według przepisu Magdy Gessler!
Weronika Kwaśniak / 17.04.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka Cezar - doskonała na każdą okazję! Sprawdź przepis Magdy Gessler! fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 główka sałaty dębowej
  • 4 plastry bekonu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 50 g parmezanu
  • 8 filetów anchois
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Grzanki:

  • 6 kromek pszennej bułki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na sałatkę cezar!

Przepis na sałatkę cezar:

  1. Bekon pokrój w paski i usmaż na chrupiąco.
  2. Pierś z kurczaka rozetnij na dwie części, wycinając mostek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Polej mięso tłuszczem wytopionym z bekonu i usmaż na patelni grillowej.
  4. Po usmażeniu trzymaj w ciepłym miejscu.
  5. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki.
  6. Ułóż ją na talerzu, polej połową podanej ilości sosu i dodaj anchois.
  7. Całość wymieszaj.
  8. Piersi z kurczaka pokrój na plasterki i dodaj do sałaty.
  9. Sałatkę posyp grzankami, bekonem i płatkami parmezanu.
  10. Skrop pozostałą ilością sosu.
  11. Podawaj natychmiast.

Przepis na sos do sałatki:

  1. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2,5 minuty.
  2. Po tym czasie zalej je zimną wodą.
  3. Wyciśnij sok z cytryny, 2 łyżki soku wymieszaj z 6 łyżkami oliwy.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Nożem zetnij czubki skorupek jajek i łyżeczką wyjmij płynne żółtko.
  6. Dodaj je do sosu.
  7. Wsyp parmezan.
  8. Całość zmiksuj lub ubij trzepaczką.

Przepis na grzanki do sałatki cezar:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
  2. Czosnek obierz i rozgnieć, bułkę pokrój w kostkę.
  3. Czosnek i bułkę wrzuć na patelnię i smaż na złoto.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA