Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 główka sałaty dębowej
- 4 plastry bekonu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 50 g parmezanu
- 8 filetów anchois
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 6 kromek pszennej bułki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na sałatkę cezar!
Przepis na sałatkę cezar:
- Bekon pokrój w paski i usmaż na chrupiąco.
- Pierś z kurczaka rozetnij na dwie części, wycinając mostek, dopraw solą i pieprzem.
- Polej mięso tłuszczem wytopionym z bekonu i usmaż na patelni grillowej.
- Po usmażeniu trzymaj w ciepłym miejscu.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki.
- Ułóż ją na talerzu, polej połową podanej ilości sosu i dodaj anchois.
- Całość wymieszaj.
- Piersi z kurczaka pokrój na plasterki i dodaj do sałaty.
- Sałatkę posyp grzankami, bekonem i płatkami parmezanu.
- Skrop pozostałą ilością sosu.
- Podawaj natychmiast.
Przepis na sos do sałatki:
- Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2,5 minuty.
- Po tym czasie zalej je zimną wodą.
- Wyciśnij sok z cytryny, 2 łyżki soku wymieszaj z 6 łyżkami oliwy.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Nożem zetnij czubki skorupek jajek i łyżeczką wyjmij płynne żółtko.
- Dodaj je do sosu.
- Wsyp parmezan.
- Całość zmiksuj lub ubij trzepaczką.
Przepis na grzanki do sałatki cezar:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Czosnek obierz i rozgnieć, bułkę pokrój w kostkę.
- Czosnek i bułkę wrzuć na patelnię i smaż na złoto.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)