Przygotowanie: 35 min
Składniki na 4–6 porcji:
- 40 dag makaronu ryżowego wstążki
- 1 plaster grubości 3 cm wołowiny z udźca (ok. 20 dag)
- 20 dag krewetek (mrożonych)
- 10 dag groszku cukrowego
- 10 dag miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
- 2 cebule dymki
- 1 papryczka chili
- 4–5 suszonych grzybów shiitake
Dodatki:
- 6 łyżek oleju sojowego
- 7–8 łyżek sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania:
1. Grzyby zalej ciepłą wodą, odstaw na 20 minut. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź, skrop olejem sezamowym.
2. Na marynatę: wymieszaj sos słodko-kwaśny z 4 łyżkami oleju sojowego, sosem sojowym, octem winnym, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną papryczką.
3. Wołowinę posmaruj z obu stron marynatą, pokrój w kostkę. Do reszty marynaty włóż opłukane krewetki, wymieszaj i odstaw.
4. Na dużej i głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oleju sojowego. Włóż wołowinę, obsmaż na brązowo. Przykryj i duś 5–6 minut, aż mięso dojdzie w środku.
5. Usmażone kawałki wołowiny wyjmij, zawiń w folię i odstaw do nagrzanego piekarnika. Na patelnię wrzuć pokrojone grzyby, opłukany groszek cukrowy, posiekaną dymkę, osączone z zalewy kolby kukurydzy oraz krewetki. Smaż, mieszając, 4–5 minut. Wołowinę włóż z powrotem na patelnię, dodaj makaron, wymieszaj i podawaj.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Chińska sałatka z warzywami
Danie będzie delikatniejsze, jeśli wołowinę zastąpisz cielęciną