Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag wieprzowiny od szynki
- 10 dag krewetek (mrożonych lub w zalewie)
- 10 dag groszku cukrowego
- 10 dag miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
- 5–6 suszonych chińskich grzybów mung
- 10 dag makaronu ryżowego wstążki
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 ostre papryczki chili
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
1. Grzyby mung namocz w ciepłej wodzie przez pół godziny. Makaron ryżowy włóż do osolonego wrzątku i odstaw do napęcznienia na 5–6 minut.
2. Oczyszczoną wieprzowinę pokrój w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż wieprzowinę i smaż, mieszając, przez 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron.
3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sos sojowy, ocet ryżowy, wódkę i cukier. Smaż, mieszając, kolejne 3 minuty. Dołóż groszek cukrowy, kukurydzę, pokrojone w paski namoczone grzyby mung oraz krewetki. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
4. Odstaw z ognia. Osącz dokładnie makaron ryżowy i dodaj do woka. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Danie można podawać na ciepło lub zimno.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Ciepła sałatka chińska z woka
Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno