- 15 dag plasterków salami
- 10 plasterków szynki
- 10 oliwek zielonych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka serc karczochów
- 4 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- łyżka musztardy dijon
- listki bazylii
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Serca karczochów odsączyć z zalewy i przekroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w ósemki.
2. Salami i szynkę zwinąć w zgrabne ruloniki. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować sos: oliwę połączyć z octem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i musztardę oraz miód. Utrzeć gładki sos.
3. Na półmisku ułożyć przygotowane składniki. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem oraz polać sosem. Udekorować listkami bazylii. Podawać z chlebkiem ciabatta.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>