Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 100 ml kremówki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- sól
- pieprz
- 5 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić krem z porów!
- Pory opłucz, pokrój w krążki.
- Przesmaż na maśle, podduś.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do bulionu razem z przesmażonym porem.
- Gotuj około 10 minut, zmiksuj.
- Zupę ponownie podgrzej, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z kromek pieczywa wykrój foremką serduszka.
- Posyp je startym serem żółtym.
- Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperaturze 200 stopni C.
- Zupę rozlej do bulionówek lub małych miseczek.
- Podawaj z ciepłymi serowymi grzankami.