Zupa ogórkowa na wieprzowinie - przepis

Chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą fot. Adobe Stock
Zupę można zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Równie dobrze smakuje podana z ugotowanym makaronem (ta wersja lepiej nadaje się do odgrzewania!).
/ 04.07.2018 11:41
Chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą fot. Adobe Stock

Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 240 kcal

Składniki na 4 porcje zupy ogórkowej:

  • 30 dag wieprzowiny
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag startych kwaszonych ogórków (można je kupić w folii, słoiku lub zetrzeć własnoręcznie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso opłucz, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 min.
  2. Dodaj seler, cebulę, startą marchewkę, pieprz i trochę soli, gotuj 10 min.

  1. Ogórki przesmaż na maśle, dodaj do zupy razem z czosnkiem. Gotuj 10 min. Zupę ogórkową dopraw, posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA