Eklerki i ptysie z kremem z szynki - przepis

Te eklerki to oryginalne ciasteczka na słono. Wypróbuj przepis na tę fantastyczną przekąskę!
/ 05.06.2013 10:10

Przygotowanie 25 min
Pieczenie ok. 50 min
Sztuka ok. 65 kcal
Koszt 1 sztuki ok. 0,40 zł

Przepis na mniej więcej 50 sztuk ptysi i eklerkóq z kremem:

Ciasto na ptysie i eklerki:

  • 125 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 4 duże jajka
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli

Krem:

  • 50 dag gotowanej szynki
  • 25 dag serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania ptysi z kremem i eklerków:

  1. W garnku zagotuj mleko ze 125 ml wody, masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i mieszając energicznie, ogrzewaj, aż na ściankach pojawi się biały płyn. Przełóż do miski, miksując, ostudź. Nie przerywając miksowania, dodaj po kolei jajka. Masę przełóż do szprycy ze średnią końcówką. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj ptysie wielkości orzecha włoskiego i eklerki długości 6 cm. Piecz 30 min (200 st.), obniż temp. do 190 st. i piecz 15–20 min, aż eklerki dobrze wyschną. Przestudź i przekrój na pół.
  2. Szynkę gotowaną pokrój w kostkę, połącz z serkiem, majonezem i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu. Ptysie i eklerki napełnij kremem. Poukładaj je na talerzach i podawaj.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA