Śledzie w cieście szpinakowym

Ciasto do ryb powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj do niego jeszcze trochę mąki.

Śledzie w cieście szpinakowym

Śledzie w cieście szpinakowym

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 10 min
Smażenie: ok. 7 min
Porcja: 350 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 6 filetów matiasów
- 10 dag liści szpinaku (może być mrożony)
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- mąka do panierowania
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Wymoczone uprzednio w mleku filety śledziowe (ok. 4 godzin) osusz papierowym ręcznikiem.

2. Liście szpinaku opłucz, porwij (mrożone rozmroź na sicie i odciśnij), po czym zmiksuj je na gładkie ciasto z jajkami, mąką, 1/2 szklanki wody, mlekiem, solą, szczyptą gałki i pieprzu.

3. Śledzie przekrój na pół, oprósz mąką. Zanurz w cieście szpinakowym i usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj z sałatką z ogórka kiszonego, czerwonej papryki, cebulki, oliwy, szczypty soli i mielonego pieprzu.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców