Mazurek morelowo-cytrusowy

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko

Masa:
- 40 dag suszonych moreli
- duża cytryna
- duża pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
- plasterki kandyzowanej pomarańczy oraz cytryny
- kandyzowane wisienki
- płatki migdałowe
- masło do tortownicy
Przygotowanie:
1. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź 30 minut w lodówce.

2. Umyj i sparz cytrusy, pokrój je w kostkę. Razem z morelami przełóż do garnka, wsyp cukier, wlej 300 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 30 min, aż owoce zmiękną, a woda wyparuje.

3. Ciastem wylep nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 22 cm. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp suchą fasolą. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. Następnie usuń papier z fasolą, a ciasto piecz kolejne 10 minut. Lekko przestudź.

4. Miękkie owoce zmiksuj, przestudź, wyłóż na upieczonym spodzie. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem udekoruj owocami oraz płatkami migdałowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA