Bułeczki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Jak na wakacjach u babci!
Weronika Kwaśniak / 20.07.2015 06:46
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  • śliwki
  • gruby cukier do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki ze śliwkami!

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Do rozkruszonych drożdży dodaj cukier, 3 żółtka, cukier wanilinowy, mąkę i letnie mleko.
  3. Składniki wymieszaj, gdy się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  4. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części.
  6. Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, pokrój w zgrabne kwadraty.
  7. Na każdym połóż wypestkowaną śliwkę. Rogi zlep na wierzchołku.
  8. Bułeczki układaj dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  9. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce.
  10. Gdy wyrosną, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i posyp cukrem.
  11. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA