Składniki:
Ciasto:
- 50 dag maku
- 1/2 l mleka
- 10 jajek
- 40 dag cukru
- 2–3 łyżki tartej bułki
- kilka kropli oleju waniliowego
[CMS_PAGE_BREAK]
Krem:
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 600 ml mleka
- 25 dag masła
- 10 dag cukru pudru
[CMS_PAGE_BREAK]
- 1/2 tabliczki czekolady z nadzieniem toffi
- 5 dag orzechów
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Mak opłucz, zalej mlekiem, zagotuj, gotuj 10 min.
2. Odcedź na sicie. Przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
4. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce maku, bułki tartej i aromat waniliowy.
5. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy makowej, ostrożnie wymieszaj.
6. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
7. Przelej do niej masę, wyrównaj, piecz mniej więcej godzinę w temp. 180 st. C.
8. Ostudź, ciasto ostrożnie przekrój na 3 blaty.
9. Budyń ugotuj na mleku, ostudź.
10. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem.
11. Dalej ucierając, dodawaj do niego stopniowo po łyżce budyniu.
12. Odłóż 1/3 masy i połącz ją z rozpuszczoną czekoladą toffi i posiekanymi orzechami.
13. Resztę kremu wymieszaj z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.
14. Blaty ciasta przełóż kremem z orzechami.
15. Wierzch i boki posmaruj ciemnym kremem, schłodź.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"