Mazurek pomarańczowy - przepis

Mazurek morelowo-pomarańczowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Wierzch mazurka możesz polać pomarańczowym lukrem.
/ 17.07.2018 15:06
Mazurek morelowo-pomarańczowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 45 min


Składniki na 12–15 porcji:
Na ciasto:
  • 10 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 6 jajek

Na masę pomarańczową:

  • 4 duże pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek (szarej renety)
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

  • orzechy
  • skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

1. Masło utrzyj na puch z cukrem, nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka. Wymieszaj z mielonymi migdałami oraz obiema mąkami. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka.

2. Blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Piecz 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjmij, aby ciasto się nie wysuszyło.

3. Pomarańcze i cytryny sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Następnie obierz z białej warstwy, miąższ pokrój w drobną kostkę odrzucając pestki. Pokrojony miąższ cytrusów włóż do rondla, wsyp cukier i dodaj otartą z nich skórkę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce wprost do rondla z pomarańczami i wymieszaj, aby nie ściemniały. Wsyp posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia i ostudź.

4. Biszkopt przekrój na trzy jednakowe blaty. Posmaruj je masą pomarańczową, złóż i przyciśnij, żeby dobrze się skleiły. Wierzch udekoruj posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA