Szaszłyki owocowe z grilla

Szaszłyki owocowe bardzo efektownie prezentują się w muszlach taco
/ 09.07.2011 09:58
Składniki:
- melon
- ananas
- 3 owoce kiwi
- 2 banany

Na marynatę:
- sok z cytryny
- 2 łyżki winiaku
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- łyżeczka cynamonu
- pęczek melisy

Sposób wykonania:
1. Z melona za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć kulki (jeżeli nie mamy takiej łyżeczki, to miąższ możemy pokroić w kostkę). Miąższ ananasa, kiwi i bananów pokroić w dużą kostkę. Pół pęczka melisy posiekać, resztę odłożyć.

2. Zrobić marynatę: do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać winiak, oliwę, miód i cynamon, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać posiekane listki melisy, wymieszać.

3. Skropione marynatą owoce nadziać na szpadki, a następnie zawinąć w folię aluminiową.

4. Pakieciki owocowe ułożyć na rozgrzanym grillu, piec 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami melisy.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>