Składniki:
- 2 różowe grejpfruty
- 8 łyżek cukru pudru
- łyżka masła
Sposób wykonania:
1. Grejpfruty umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na połówki. Oddzielić ostrym nożykiem miąższ od skórki, ale nie wyjmować.
2. Połówki owoców przełożyć na tackę do grillowania. Posypać grubo cukrem pudrem. Masło podzielić na małe grudki, położyć na wierzchu owoców.
3. Owoce grillować na rozgrzanym ruszcie. Zdjąć, gdy cukier się roztopi. Podawać ze schłodzonym łagodnym białym winem.
Rada! Doskonałe też są grillowane pomarańcze. Plastry owoców (razem ze skórką) smarujemy likierem pomarańczowym i odstawiamy na kwadrans. Masło rozpuszczamy i pędzelkiem rozprowadzamy po plastrach pomarańczy z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na rozgrzany ruszt. Pieczemy po 5 minut z obu stron. Podajemy ciepłe z chłodnym winem.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>