Przygotowanie 30 min * pieczenie 25 min * 1 porcja – ok. 390 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
- 75 dag śliwek węgierek
- 15 dag cukru
- cynamon
- sól
Sposób wykonania:
1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagnieć ciasto, schłodź.
2. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. 1/3 cukru zrumień na patelni. Dodaj śliwki, pozostały cukier i cynamon, chwilę podduś.
3. Ciasto rozwałkuj, 2/3 wyłóż na dno i boki formy na tartę. Ułóż na niej śliwki.
4. Na wierzchu zrób ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Piecz 25 min w 200 st. C.
Tarta śliwkowa z ozdobną kratką
Osłudź wieczór francuskim specjałem