Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis

Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką to fantastyczny pomysł na danie na ciepło lub na przekąskę na imprezę!
/ 03.06.2013 04:26
DRUKUJ PRZEPIS
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 320 min
Ilość kalorii: 650 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 kg boczku
  • 3 duże pęczki natki
  • jajko
  • 2 cebule
  • średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • po łyżeczce papryki: słodkiej i ostrej
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Boczek opłucz, osusz, nożem natnij w nim kieszeń, natrzyj kurkumą, paprykami, pieprzem i solą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju. Wymieszaj z pokrojoną natką, startą na dużych oczkach marchewką, jajkiem, posiekanym czosnkiem. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Masą nadziej boczek, zepnij wykałaczką.
  4. Boczek włóż do głębokiej brytfanny i piecz 3 godz. (180 st.). W połowie pieczenia polej mięso 1/2 szklanki wody. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA