Schab duszony w pomarańczach

Dla wzmocnienia aromatu sosu z duszenia mięsa możesz dodać kieliszek likieru pomarańczowego
/ 16.03.2011 09:30

Przygotowanie: 45 min
Duszenie: 50 min
Porcja: 280 kcal

Przepis na 8 porcji:
- 85 dag schabu środkowego
- 2 duże pomarańcze
- duży ząbek czosnku
- szklanka białego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- 4–5 łyżek oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki:
1. Mięso opłucz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Pomarańcze umyj i sparz. Z jednej cienko obierz skórkę i pokrój w paseczki, następnie przekrój i wyciśnij sok. Drugą pomarańczę obierz i ostrym nożem wykrój fileciki.

2. Mięso obsmaż na oleju, wlej sok z pomarańczy, wino i bulion. Dodaj igiełki tymianku, pokrojony czosnek i skórkę pomarańczową. Przykryj i duś około 50 min, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Dodaj fileciki i duś 5 min. Mąkę rozmieszaj w małej ilości wody i wlej do mięsa. Wymieszaj. Schab pokrój w plastry. Podawaj z sosem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA