Placek z kremem budyniowym

Uwieńczeniem sylwestrowego czy karnawałowego przyjęcia powinien być pyszny deser taki jak placek z kremem budyniowym!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 40min.
  • liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wymieszane z połową letniego mleka i łyżeczką cukru połącz z przesianą mąką. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i żółtka. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło. Wyrób i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 1–2 cm i ułóż na natłuszczonej blasze, formując wyższe brzegi. Odstaw do wyrośnięcia. Podpiecz na złoty kolor w temp. 180 stopni (10–12 minut).
  3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Ostudź, wymieszaj z żółtkami i rozsmaruj na drożdżowym spodzie.  
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na krążki grubości ok. 1 cm, ułóż na warstwie budyniowej. Do środka krążków włóż trochę konfitury porzeczkowej.
  5. Placek zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól

Na obłożenie:

  • 1,2 kg jabłek
  • 0,5 l mleka
  • torebka budyniu waniliowego
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
Pani Domu
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami