Placek ze śmietankową polewą - przepis

Placek ze śmietankową polewą to słodkie ciasto, które możesz przygotować w szybki i prosty sposób. Wystarczy, że sprawdzisz nasz przepis.
/ 07.12.2012 13:30
DRUKUJ PRZEPIS
Placek ze śmietankową polewą - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 75 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

oraz:

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc. (do zup i sosów)
  • 3 jajka
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 10 dag cukru
  • po 5 łyżek płatków migdałowych, suszonej żurawiny i kandyzowanych wiśni
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, 3 jajka i zagnieć ciasto. Chłodź 30 min.
  2. Jabłka obierz, przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne. Każdą połówkę natnij wzdłuż wypukłej strony i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym i 3 jajkami.
  3. Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy. Przenieś na wałku, ułóż w wyłożonej pergaminem blasze. Na cieście umieść połówki jabłek wypukłą stroną do góry. Zalej masą śmietanową. Posyp płatkami migdałowymi, żurawiną i wiśniami. Piecz 45 minut (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA