Poziom trudności:
średni
Składniki:
Kruche ciasto:
- 10 dag masła (82% tłuszczu)
- 6 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 10 dag mąki pszennej tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
Kajmak:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- garść żurawiny amerykańskiej
Dekoracja:
- lukier
- garść żurawiny amerykańskiej
Przygotowanie:
- Na drewnianej stolnicy posiekaj masło z cukrem pudrem, żółtkami, solą, oboma rodzajami mąki i kakao. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie owiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką tortownicę, wyklej też boki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.
- Przygotuj kajmak: puszkę mleka gotuj przez trzy godziny, uważając, by opakowanie cały czas pokrywała woda. Ostudź puszkę (nie wolno jej od razu otwierać!).
- Gotową masę wymieszaj z żurawiną i przełóż na ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem, a następnie polej lukrem i udekoruj żurawiną.