Przygotowanie: 45 min
Składniki na 12 porcji:
- 20 dag mąki
- 1 torebka budyniu migdałowego
- 5 dag obranych i zmielonych migdałów
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 – 2 łyżki śmietany
Krem migdałowy:
- 0,5 l mleka
- 10 dag cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 dag obranych i zmielonych migdałów
- 1 kieliszek likieru amaretto
Oraz:
- 50 dag śliwek
- 10 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
- 50 dag suchego grochu
Sposób wykonania:
- Mąkę z proszkiem budyniowym posiekaj nożem z miękkim masłem. Dodaj zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę, uformuj brzeg wysokości 4–5 cm. Ciasto nakłuj gęsto widelcem, przykryj pergaminem i wsyp suchy groch. Wstaw do piekarnika. Upiecz na złoto (10–12 minut) w temp. 180 stopni. Usuń pergamin z grochem.