Karol Okrasa poleca: dania wzmacniające odporność

Zobaczcie, jak Karol Okrasa wzmacnia odporność dzięki pysznym daniom!

Karol Okrasa poleca: dania wzmacniające odporność
fot. ONS

Podczas konferencji poświęconej odporności w czasie zimy Karol Okrasa podzielił się z nami swoją wiedzą na temat tworzonych przez siebie kuchennych specjałów. Efektem jego pracy są dwa przepisy na dania, które wzmacniają odporność. Oto one!

Przepisy na przeziębienie i grypę według Karola Okrasy:


Łosoś sous vide z sałatką z pomarańczy i limonki, ratatouille warzywne z pęczakiem


Składniki:
  • Łosoś 300 g
  • Sól 10 g
  • Woda 1 litr
  • Pomarańcze  3 szt.
  • Limonka 3 szt.
  • Kolendra 1 pęczek
  • Imbir świeży 20 g
  • Ostra papryczka 1 szt.
  • Ogórek świeży  1 szt.
  • Pęczak ugotowany 250 g
  • Papryka pieczona 2 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Seler korzeń ½ szt.
  • Buraki pieczone 1 szt.
  • Seler naciowy 2 szt.
  • Pomidory pelati 100 g
  • Masło 80 g
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Przygotować solankę 10%,
  2. Łososia oczyścić, namoczyć w solance 5 min,
  3. Osuszyć i zamarynować w skórce z limonki, kolendrze i pieprzu,
  4. Ułożyć na blasze z pergaminem i piec w temperaturze 55  ̊C przez 35 min,
  5. Marchew i selery pokroić w kostkę 1/1 cm,
  6. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry,
  7. Pęczak przesmażyć na oliwie z masłem i warzywami. Podlać bulionem,
  8. Gotować ok. 5 min na wolnym ogniu,
  9. Doprawić masłem i dodać pokrojonego buraka. Doprawić sokiem i drobno posiekaną skórką  z pomarańczy,
  10. Pomarańcze i limonki obrać dokładnie z białych części,
  11. Wyciąć filety i dodać pokrojonego w półplastry obranego ogórka,
  12. Doprawić imbirem, kolendrą, ostrą papryką i oliwą,
  13. Risotto podawać  z łososiem i udekorować sałatką z cytrusów.

Risottata z pieczoną kaczką, limonką i imbirem. Ratatouille warzywne z kolendrą


Składniki:
  • Makaron penne 250 g
  • Pieczone udko kaczki 200 g
  • Pomidory pelati 300 g
  • Śmietanka słodka 100 ml
  • Masło 80 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Limonka 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Kolendra świeża 1 pęczek
  • Wywar warzywny 0,5 litr
  • Imbir świeży 15 g
  • Cukinia ½ szt.
  • Bakłażan 200 g
  • Papryka surowa ½ szt.
  • Sól, pieprz i oliwa

Sposób wykonania:
  1. Cebulę i czosnek posiekać,
  2. Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę,
  3. Pomidory pelati pokroić w  drobną kostkę,
  4. Przesmażyć na oliwie cebulę i czosnek oraz kaczkę (pokrojoną w paski). Dodać pomidory pelati, gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
  5. Dodać odrobinę wody podczas gotowania,
  6. Dodać imbir, otartą skórkę z limonki i sok,
  7. Dodać masło i śmietankę, wszystko razem zagotować i doprawić solą i pieprzem,
  8. Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę 2/2 cm. Przesmażyć na oliwie i dodać do sosu,
  9. Kolendrę posiekać i dodać na końcu do sosu,
  10. Makaron przesmażyć na oliwie ok. 2 min, podlać wodą i gotować al.’dente,
  11. Zalać makaron sosem i podawać.

Oceń 5,00 / 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny