Karol Okrasa poleca: dania wzmacniające odporność

Zobaczcie, jak Karol Okrasa wzmacnia odporność dzięki pysznym daniom!

Karol Okrasa poleca: dania wzmacniające odporność
fot. ONS

Podczas konferencji poświęconej odporności w czasie zimy Karol Okrasa podzielił się z nami swoją wiedzą na temat tworzonych przez siebie kuchennych specjałów. Efektem jego pracy są dwa przepisy na dania, które wzmacniają odporność. Oto one!

Przepisy na przeziębienie i grypę według Karola Okrasy:


Łosoś sous vide z sałatką z pomarańczy i limonki, ratatouille warzywne z pęczakiem


Składniki:
  • Łosoś 300 g
  • Sól 10 g
  • Woda 1 litr
  • Pomarańcze  3 szt.
  • Limonka 3 szt.
  • Kolendra 1 pęczek
  • Imbir świeży 20 g
  • Ostra papryczka 1 szt.
  • Ogórek świeży  1 szt.
  • Pęczak ugotowany 250 g
  • Papryka pieczona 2 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Seler korzeń ½ szt.
  • Buraki pieczone 1 szt.
  • Seler naciowy 2 szt.
  • Pomidory pelati 100 g
  • Masło 80 g
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Przygotować solankę 10%,
  2. Łososia oczyścić, namoczyć w solance 5 min,
  3. Osuszyć i zamarynować w skórce z limonki, kolendrze i pieprzu,
  4. Ułożyć na blasze z pergaminem i piec w temperaturze 55  ̊C przez 35 min,
  5. Marchew i selery pokroić w kostkę 1/1 cm,
  6. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry,
  7. Pęczak przesmażyć na oliwie z masłem i warzywami. Podlać bulionem,
  8. Gotować ok. 5 min na wolnym ogniu,
  9. Doprawić masłem i dodać pokrojonego buraka. Doprawić sokiem i drobno posiekaną skórką  z pomarańczy,
  10. Pomarańcze i limonki obrać dokładnie z białych części,
  11. Wyciąć filety i dodać pokrojonego w półplastry obranego ogórka,
  12. Doprawić imbirem, kolendrą, ostrą papryką i oliwą,
  13. Risotto podawać  z łososiem i udekorować sałatką z cytrusów.

materiały prasowe
Oceń artykuł 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem