Kuchnia Ameryki Południowej: Dulce de Leche

Ten pyszny deser, który w smaku przypomina nasze polskie cukierki krówki, jest bardzo popularny w całej Ameryce Południowej, a wywodzi się z Argentyny.
/ 14.11.2009 23:49
Ten pyszny deser, który w smaku przypomina nasze polskie cukierki krówki, jest bardzo popularny w całej Ameryce Południowej, a wywodzi się z Argentyny.

Mleczny krem otrzymuje się poprzez długie gotowania mleka z cukrem, a następnie możemy wykorzystać go jako nadzienie do ciast, np. biszkopta, polewę do lodów czy zjeść jako samodzielny deser lekko schłodzony w lodówce.
Krem jest także podstawowym składnikiem innej argentyńskiej słodkości, ciasteczek o nazwie „ Alfajores”.
Tą mleczną słodkością możemy także przełożyć wafle, tworząc w ten sposób całkiem nowy przysmak.

Kuchnia Ameryki Południowej: Dulce de Leche

Jeśli macie więc ochotę na trochę inną „krówkę” w wydaniu deserowym i kremowym czym prędzej przygotujcie ten pyszny, mleczny krem.

Składniki:
  • pół litra pełnego mleka,
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy,
  • szczypta sody oczyszczonej.
Wykonanie:
W garnuszku zagrzać mleko, dodać cukier, szczyptę sody oczyszczonej i ziarenka z laski wanilii.
Zagotować wszystko, a następnie obniżyć ogień i gotować na malutkim ogniu przez około 50 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Krem będzie gotowy, gdy podczas mieszania dno garnka zacznie być widoczne.
Ostudzić krem, wydobyć z niego ziarenka wanilii i podawać.

 Dulce de Leche 
 Dulce de Leche 

Fot. www.applepiepatispate.com

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA