Spis treści:
Działanie syropu z czosnku
Lecznicze właściwości czosnku doskonale znały już nasze babki. Zawarta w nim allicyna ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu czosnek doskonale sprawdza się w roli naturalnego antybiotyku. To jeden z domowych sposobów na przeziębienie.
Jeśli nie chcemy spożywać czosnku na surowo, możemy przygotować z niego naturalny syrop, który w okresach wzmożonych zachorowań, jak wiosną czy jesienią, wzmocni odporność wszystkich członków rodziny. Mogą go pić również dzieci. A jeśli już dojdzie do infekcji, wspomoże i przyspieszy leczenie.
Syrop z czosnku polecany jest na:
- osłabioną odporność organizmu,
- infekcje, takie jak angina, przeziębienie, grypa,
- na kaszel,
- inne choroby dróg oddechowych.
Przeczytaj też: Czosnek na przeziębienie
Syrop z czosnku - przepis
Do sporządzenia syropu z czosnku wystarczy kilka prostych składników, by po dobie od przygotowania, móc korzystać z prozdrowotnych właściwości czosnku.
Składniki:
- 2-3 główki czosnku,
- 6 łyżeczek miodu naturalnego,
- 3 cytryny,
- 1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub mineralnej).
Sposób przygotowania syropu z czosnku:
- Przygotowanie syropu rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz wyciśnięcia soku z cytryn. Wszystko mieszamy z miodem i wodą.
- Tak przygotowany syrop należy odstawić na około 24 godziny, a następnie przecedzić.
- Gotowy syrop z czosnku wlewamy do szklanej buteleczki.
Sprawdź też: 5 prostych przepisów na domowe leki z miodu
Syrop z czosnku dla dzieci
Syrop z czosnku mogą pić również dzieci. Dzięki dodatkom w postaci miodu i cytryny, jego smak jest znacznie bardziej znośny niż surowego czosnku. Jednak ze względu na dodatek miodu, syropu z czosnku nie powinny przyjmować niemowlęta poniżej 12. miesiąca życia. Starsze dzieci mogą pić syrop czosnkowy profilaktycznie - wystarczy wtedy 1 łyżeczka dziennie, lub podczas leczenia infekcji - 1 łyżeczkę syropu trzy razy dziennie.
Sprawdź też: Syrop z cebuli i czosnku dla dzieci
Syrop z czosnku - dawkowanie
Dawkowanie syropu z czosnku jest uzależnione od celu stosowania. Dla sezonowego wzmocnienia odporności można go podawać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej w przypadku dorosłych. W celu leczenia przeziębienia lub grypy, stosować 3 razy dziennie po łyżce stołowej.
Przeczytaj też: Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.11.2019
Więcej na podobny temat:
Co na przeziębienie? Najlepsze sposoby
Koronawirus czy przeziębienie - jak odróżnić?
Imbir na przeziębienie – jak stosować, właściwości lecznicze, przepisy
Jeżówka (Echinacea) – na przeziębienie i odporność. Jak stosować, kiedy, jakie dawki?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!