Grillowane jabłka to nie tylko wyśmienity deser. Wybornie smakują również do grillowanego kurczaka, czy indyka.
Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na jabłka z grilla.
Jabłka z żurawiną i cynamonem
Składniki:
- 4 kwaśne jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- konfitura z żurawiny
Sposób przygotowania:
Jabłka podzielić na połowy usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na tacce aluminiowej i grillować około 5 minut z każdej strony. Na każdej połówce ułożyć odrobinę żurawiny.
Grillowane jabłka z lodami
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki dowolnej konfitury
- łyżka rumu
- 4 łyżeczki masła
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne. Obrać ze skórki górne części jabłek i natrzeć cytryną. Konfiturę wymieszać z rumem i 3 łyżeczkami masła. Jabłka ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Nakładać nadzienie w wydrążone otwory, a na wierzchu umieścić odrobinę masła. Zawinąć każde jabłko w folię.
Grillować pod przykryciem do miękkości przez około 30 minut. Podawać na ciepło z lodami.
Grillowane jabłka z serem brie
Składniki:
- 4 duże jabłka
- ser brie naturalny
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- konfitura z borówki
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą posmarować każdy krążek jabłka z obu stron. Ułożyć na ruszcie na 5 minut. Po odwróceniu na drugą stronę ,ułożyć na wierzchu kawałek sera brie i łyżeczkę konfitury. Grillować,aż serek zacznie się topić.