Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos

Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?

fot. Adam Sztokinier
  • liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

1. Prawdziwki pokrój na plastry. Obgotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
2. Następnie osącz je i podsmaż na odrobinie masła. Odłóż.
3. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
4. Dodaj posiekane cebule, a gdy się zeszklą – dodaj pokrojony kindziuk i kiełbasę.
5. Smaż przez kwadrans na średnim ogniu.
6. Grzyby, ogórki oraz pomidory dodaj do cebuli z kindziukiem, wymieszaj i gotuj razem około 10–15 minut.
7. Dopraw pieprzem z młynka i jeśli trzeba, solą.
8. Odstaw na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły.
9. Serwuj na zimno z chlebem, albo na ciepło – na przykład z kaszą gryczaną.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 40 dag prawdziwków
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 40 dag kindziuka
  • 10 dag dowolnej kiełbasy
  • 50 dag pokrojonych w kostkę ogórków
  • 50 dag pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez skóry i pestek
  • sól
  • pieprz
Publikacja:
Oceń przepis 5 5 5 5 5 5 1 głos
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
boz2013.12.14 23:20
...ale tu nie ma mowy o kapuście :) bigos bez kapusty?
asterka2013.12.11 10:54
Nie wydaje mi się , zeby kapustę z ogórkiem nazwać luksusowym bigosem.