Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- duża marchew
- seler
- por
- 3 listki laurowe
- goździk
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2 kieliszki czystej wódki
- 5 dag zimnego masła
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczną zupę grzybową!
- Grzyby namocz w zimnej wodzie, wrzuć do garnka z 2 l wody.
- Dodaj cebulę, marchew, seler, por oraz przyprawy.
- Całość gotuj na małym ogniu. Im wolniej będziesz gotować, tym bardziej klarowny wywar otrzymasz.
- Gdy wywar będzie aromatyczny i nabierze głębokiej barwy, wyjmij z niego grzyby, pokrój je w paseczki i odłóż.
- Do lekko pyrkoczącego wywaru dodaj wódkę i kawałek zimnego masła.
- Całość wymieszaj, dodaj pokrojone grzyby, dopraw.
- Podawaj np. z łazankami.