Sos grzybowy przygotowywany na bazie świeżych grzybów zebranych podczas tegorocznego urodzaju doskonale sprawdzi się zarówno do mięsa, jak i dań jarskich. Możemy również dodać suszone lub mrożone, które ciekawie podkreślą smak dania!
Sos grzybowy do makaronu
Oto składniki na sos grzybowy do makaronu:
- 50 g grzybów leśnych
- opakowanie śmietanki kremówki
- średnia cebula
- łyżka mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sos grzybowy do makaronu?
Grzyby dokładnie płuczemy i namaczamy w wodzie, jeżeli były suszone. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę, dosypujemy mąkę i dusimy razem z grzybami przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos blendujemy na gładko. Idealnie smakuje z makaronem.
Sos grzybowy do ziemniaków
Oto składniki na sos grzybowy do ziemniaków:
- 70 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2-3 kawałki sera topionego
- bulion drobiowy
- posiekana natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sos grzybowy do ziemniaków?
Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy. Siekamy drobno i dusimy w bulionie drobiowym. Po zredukowaniu płynu dodajemy topione serki razem z posiekaną pietruszką. Dusimy przez 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Sos grzybowy z opieniek
Oto składniki na sos grzybowy z opieniek:
- 50 g opieniek miodowych
- opakowanie śmietanki kremówki
- posiekana natka pietruszki
- średnia cebula
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić sos grzybowy z opieniek?
Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy. Siekamy drobno i dusimy w śmietance kremówce. Po zredukowaniu płynu dodajemy posiekaną pietruszkę i cebulę. Dusimy przez 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos grzybowy z opieńkami miodowymi jest ciekawym dodatkiem do mięsnych krokietów.