Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjnie jedna z 12 świątecznych potraw!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijna zupa grzybowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • duża marchew
  • seler
  • por
  • 3 listki laurowe
  • goździk
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 kieliszki czystej wódki
  • 5 dag zimnego masła
  • sól
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na świąteczną zupę grzybową!

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie, wrzuć do garnka z 2 l wody.
  2. Dodaj cebulę, marchew, seler, por oraz przyprawy.

Pierniczki - przepis

  1. Całość gotuj na małym ogniu. Im wolniej będziesz gotować, tym bardziej klarowny wywar otrzymasz.
  2. Gdy wywar będzie aromatyczny i nabierze głębokiej barwy, wyjmij z niego grzyby, pokrój je w paseczki i odłóż.

Tradycyjne potrawy wigilijne

  1. Do lekko pyrkoczącego wywaru dodaj wódkę i kawałek zimnego masła.
  2. Całość wymieszaj, dodaj pokrojone grzyby, dopraw.
  3. Podawaj np. z łazankami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/przedwczoraj
Do swojej zupy grzybowej dodaję bulionu warzywnego Krakus. Moim zdaniem bardzo fajnie podkreśla smak zupy.
/miesiąc temu
Właśnie szukam przepisu na grzybową zupę wigilijną Wypróbuje ten z pewnością - rewelacyjnie zupka wygląda i pewno też tak smakuje