Trzy razy barszczyk czerwony

Barszcz z uszkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Barszcz czerwony możesz go ugotować w klasyczny sposób lub użyć półproduktów. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu.
/ 29.05.2019 17:13
Barszcz z uszkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Niezależnie od sposobu przygotowania proponowane przez nas barszczyki będą miały piękną barwę i pyszny smak. Ten ze świeżych buraków zrób dzień wcześniej – będzie bardziej esencjonalny.

Tradycyjny
Namocz i ugotuj kilka suszonych grzybów. Ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 1–2 goździków. Dodaj do niego wywar z grzybów, 50 dag startych buraków i 2 posiekane ząbki czosnku. Gotuj ok. 30 min, przecedź, dopraw solą, pieprzem i sokiem z wiśni.

Uproszczony
Ugotuj wywary z grzybów i włoszczyzny, połącz je. Umyj i ugotuj 4–5 buraków. Obierz je, pokrój i zalej przecedzonym gorącym wywarem. Całość zagotuj i odstaw na kilka godzin. Potem barszcz przecedź i dopraw.

Błyskawiczny
Karton czerwonego barszczu podgrzewaj 10 min z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulą, ząbkiem czosnku i kilkoma suszonymi grzybami, dopraw.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA