Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Tradycyjna wigilijna zupa z niespodzianką
/ 29.05.2019 22:11

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule średniej wielkości
- 1/4 selera
- ziele angielskie - kilka ziarenek
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 torebka Barszczu czerwonego z grzybami KNORR
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz

Grzybowy mieszek:                                                                                                                                 
- 50g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego do smażenia
- 50g suszonych grzybów
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:
1. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.

2. Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z grzybami KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Rada: Do wywaru dodaj suszone grzybki, z których zrobisz grzybowy mieszek.

Sposób wykonania grzybowego mieszka:
1. Zrób z mąki, mleka i jajka ciasto naleśnikowe, usmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni.

2. Posiekaj na drobne kawałki podgotowane wcześniej grzyby i podsmaż je razem z pokrojoną  w drobną kosteczkę cebulą, całość dopraw czosnkiem i majerankiem.

3. Włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku aby zmiękł.

4. Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę, którą obwiąż szczypiorkiem aby się nie rozwinęła.
Serwuj zupę w talerzu umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.

Rada: Naleśniki smaż na patelni o małej średnicy lub okrój je nożem dookoła tak, aby nie były zbyt duże.

Potrawy świąteczne - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)