Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule średniej wielkości
- 1/4 selera
- ziele angielskie - kilka ziarenek
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 torebka Barszczu czerwonego z grzybami KNORR
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
Grzybowy mieszek:
- 50g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego do smażenia
- 50g suszonych grzybów
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
1. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
2. Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z grzybami KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Rada: Do wywaru dodaj suszone grzybki, z których zrobisz grzybowy mieszek.
Sposób wykonania grzybowego mieszka:
1. Zrób z mąki, mleka i jajka ciasto naleśnikowe, usmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni.
2. Posiekaj na drobne kawałki podgotowane wcześniej grzyby i podsmaż je razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, całość dopraw czosnkiem i majerankiem.
3. Włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku aby zmiękł.
4. Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę, którą obwiąż szczypiorkiem aby się nie rozwinęła.
Serwuj zupę w talerzu umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.
Rada: Naleśniki smaż na patelni o małej średnicy lub okrój je nożem dookoła tak, aby nie były zbyt duże.
Potrawy świąteczne - forum >>