POLECAMY

Sernik na spodzie z kutii

Połączenie sernika i makowca - wyrafinowana kombinacja smaków.

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik na spodzie z kutii Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 190 min
Ilość kalorii: 500 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Spód:


  • 12 dag mąki
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa:


  • 1 kg mielonego twarogu
  • 10 dag miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • skórka kandyzowana
  • płatki migdałowe do posypania

Masa makowa:


  • puszka gotowej kutii
Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
2. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno formy.
4. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 stopni.
5. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
6. Ucierając, dodawaj całe jajka, mąkę, skórkę pomarańczową i po łyżce sera.
7. Połącz masę ze skórką kandyzowaną.
8. Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a potem serową.
9. Wierzch posyp migdałami w płatkach.
10. Piecz godzinę w temp. 185 st. C, a potem jeszcze ok. 1,5 godz. w temp. 160 st. C.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)