Rolada z indyka z grzybowym farszem

Elegancka i wyborna!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada z indyka z grzybowym farszem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 1,5 kg fileta z indyka
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • olej
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • kilka gałązek tymianku
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z indyka z grzybami!

  1. Kaszę opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku.
  2. Grzyby opłucz, namocz, ugotuj w wodzie z namaczania, odciśnij, posiekaj.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
  4. Dodaj grzyby, całość chwilę przesmaż. Połącz z kaszą, dopraw do smaku.
  5. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  6. Przekrój na pół, nie rozcinając do końca, tak by powstał duży płat.
  7. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
  8. Na mięsie rozłóż przygotowany farsz, zwiń roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem.
  9. Wierzch rolady posmaruj musztardą wymieszaną z 3 łyżkami oleju i listkami tymianku.
  10. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem.
  11. Piecz około 70 min w piekarniku o temperaturze 190 stopni C.
  12. Przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze około 20 min.

Zobacz inne przepisy na pyszne potrawy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)