Rolada wieprzowa z morelami

Mięso możesz nadziać też innymi suszonymi owocami. Świetne są np. rodzynki czy żurawiny.
/ 27.11.2009 11:30

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 445 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 1,5 kg schabu karkowego bez kości
- 40 dag suszonych moreli (można je zastąpić śliwkami lub połączyć)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka przyprawy – suszone pomidory
- zielenina
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, owiń w cienką folię, lekko rozbij na prostokątny płat, natrzyj solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

2. Morele umyj, osącz, zalej winem, odstaw na godzinę, odcedź.

3. Na płacie mięsa rzędem ułóż owoce, zawiń w roladę, zwiąż nicią.

4. Na dużej patelni rozgrzej smalec, obsmaż mięso na rumiano, przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia.

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C, wstaw mięso, piecz godzinę, podlewając od czasu do czasu zalewą, a potem powstającym sosem, posyp zieleniną.

Potrawy świąteczne - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA