Przepis Ani Starmach: pierogi ze śliwkami

Najlepsze będą z suszonymi śliwkami i powidłami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: pierogi ze śliwkami
Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól
Farsz:

  • 400 g suszonych śliwek
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii
  • skórka z jednej cytryny
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na pierogi ze śliwkami!

Przygotowanie farszu:

  1. Śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut.
  2. Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.

Przygotowanie ciasta:

  1. Do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.
  2. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
  3. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko.
  4. Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
  5. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut.
  6. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

Zobacz inne przepisy Ani Starmach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)