Przygotowanie: 30 min
Składniki dla 4 osób:
- 4 sprawione pstrągi
- 2 cytryny
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag ementalera
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki posiekanych orzechów,
- 6–8 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Cytryny umyj i osusz. Obierz cienko skórkę i pokrój w paseczki. Wyciśnij sok. Olej wymieszaj z sokiem cytrynowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
2. Ryby opłucz, osusz, posmaruj w środku i na zewnątrz marynatą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na pół godziny.
3. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Odstaw do ostudzenia, a następnie wymieszaj ze startym żółtym serem, 3 łyżkami natki pietruszki, orzechami oraz tartą bułką.
4. Wysmaruj masłem cztery duże kawałki pergaminu. Ryby ułóż na środku pergaminu, nadziej farszem, posyp czerwonym pieprzem, skórką cytrynową i resztą natki. Pakieciki szczelnie zawiń. Ułóż na ruszcie grilla. Piecz nad żarzącymi się węglami przez około 15–20 minut.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
Grillowane pstrągi z orzechowym farszem
Gotowe pstrągi podawaj z sałatą przyprawioną sosem winegret i cząstkami cytryny