- 1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, schabu lub karkówki
- 2 pomarańcze
- mieszanka ziół
- sól
- pieprz
- olej
- miniaturowa kukurydza
- sałata
- świeże zioła
Sposób wykonania:
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na jednakowej wielkości porcje, rozbić dłonią.
2. Pomarańcze wyszorować, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na plasterki.
3.Sok z pomarańczy wymieszać z łyżką oleju, mieszanką suszonych ziół, solą i pieprzem, posmarować kawałki mięsa, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
4. Mięso osączyć z zalewy, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, na każdej porcji położyć plasterek pomarańczy, grillować 5–7 minut z każdej strony.
5. Przełożyć na półmisek, udekorować liśćmi sałaty, kolbkami miniaturowej kukurydzy i świeżymi ziołami.