Pomarańczowe kotlety z grilla

Sok z pomarańczy dodaje smaku, aromatu i kruchości!
/ 02.06.2009 14:18
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, schabu lub karkówki
- 2 pomarańcze
- mieszanka ziół
- sól
- pieprz
- olej
- miniaturowa kukurydza
- sałata
- świeże zioła

Sposób wykonania:
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na jednakowej wielkości porcje, rozbić dłonią.

2. Pomarańcze wyszorować, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na plasterki.

3.Sok z pomarańczy wymieszać z łyżką oleju, mieszanką suszonych ziół, solą i pieprzem, posmarować kawałki mięsa, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. 

4. Mięso osączyć z zalewy, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, na każdej porcji położyć plasterek pomarańczy, grillować 5–7 minut z każdej strony.

5. Przełożyć na półmisek, udekorować liśćmi sałaty, kolbkami miniaturowej kukurydzy i świeżymi ziołami.