Karkówka z grilla - przepis

Karkówka to już nasza polska grillowa tradycja!

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 30 min * grillowanie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 390 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg schabu karkowego bez kości
- 5 łyżek oleju
- łyżka papryki ostrej lub słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- po łyżeczce mielonego kminku i imbiru
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Czosnek i szalotki (możesz użyć zwykłej cebuli) bardzo drobno posiekaj, utrzyj z solą i pieprzem, połącz z pozostałymi przyprawami.

2. Mięso opłucz, osusz, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm, natrzyj mieszanką przypraw, skrop olejem, odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce. 

3. Plastry mięsa połóż na ruszcie, piecz 6–8 min, odwróć i grilluj z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z warzywami i sosami.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 28 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2012.08.03 18:34
wydaje mi sie ze w przyprawach powinno sie trzymac okolo doby i dac troche wiecej oleju
docha2011.07.15 19:28
Świetny przepis, trzeba tylko uważać i nie przesadzić z trzymaniem na grilu...
paola2010.08.28 13:10
bardzo podoba mi się ten przepis jest bardzo prosty i nie taki drogi
Ell-a2010.08.08 22:15
UWIELBIAM!!!!
morelkaa2009.05.12 19:22
ale czy to pieczenie nie za krótkie:)?