Gotuj z We-Dwoje: Aromatyczny zielony sos do makaronu

Ten aromatyczny sos do makaronu ze zmiksowanych świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka i szałwia), świeżego czosnku, oliwy z oliwek, migdałów i startego parmezanu to istna bomba witaminowa. Jego składniki to istne skarbnice witamin i dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników, które w jednym daniu przekazują ogromną dawkę zdrowia.
/ 03.06.2010 08:02

Ten aromatyczny sos do makaronu ze zmiksowanych świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka i szałwia), świeżego czosnku, oliwy z oliwek, migdałów i startego parmezanu to istna bomba witaminowa. Jego składniki to istne skarbnice witamin i dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników, które w jednym daniu przekazują ogromną dawkę zdrowia.

Teraz, z początkiem czerwca świeże zioła są bardzo łatwo dostępne, a winny czosnek, mniej ostry od jego starszego brata nadaje temu sosowi aromatu i smaku.
Makaronem z tym sosem zajadają się także moje dzieci, który to fakt wykorzystuję z premedytacją, bo jedynie świeży czosnek w tej postaci chętnie zjadają.

Do wykonania tego sosu będziemy potrzebować:

  • wiązki świeżych ziół takich jak: bazylia, mięta, szałwia i pietruszka (można dodać także świeże oregano lub szczypiorek itp.),
  • garść migdałów bez skórki,
  • szklanka startego parmezanu,
  • szklanka oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków świeżego czosnku (lub mniej, według gustu),
  • szczypta soli,
  • makaron świderki.

Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy „al dente”.

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia, wlewamy oliwę z oliwek.

Dodajemy szczyptę soli.

Miksujemy na papkę (można regulować wielkość listków czy rozdrobnienie migdałów poprzez krótsze miksowanie).

Odcedzamy makaron.

Wlewamy sos do makaronu…

… i mieszamy.

Makaron nakładamy na talerz dekorując go świeżym listkiem bazylii i posypując startym parmezanem.

Smacznego!

AL

Redakcja poleca

REKLAMA