Polki.pl
kom. (1)

Golonka gotowana

Składniki

  • 1 golonka
  • 1 pęczek włoszczyzny

Zalewa:

  • 2,5 I wody
  • 7 płaskich łyżek soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3-4 goździki
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę.

Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona.

Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.




Oceń 4,00 / 1

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Golonka gotowana

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Golonka gotowana

  • Wieprzowina w piwieWieprzowinaWieprzowina w piwieMięso umyć. Osuszyć. Z wierzchu ponacinać na krzyż. Czosnek obrać, rozgnieść z solą, pieprzem i kminkiem. Mięso natrzeć mieszanką, odstawić na 20 minut.więcej »
  • Wieprzowina z pieczarkamiWieprzowinaWieprzowina z pieczarkamiMięso pokroić w poprzek włókien na 5 jednakowych porcji, lekko rozbić i uformować owalne bitki. Oprószyć mięso pieprzem i mąką.ką pietruszki.więcej »
  • Wieprzowina w cieścieWieprzowinaWieprzowina w cieścieMięso pokrajać w kostki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 15-30 min. Jajo roztrzepać z olejem, ubijając stopniowo dodawać mąkę. Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, rozgrzać.więcej »
  • Wieprzowina z marchewkąWieprzowinaWieprzowina z marchewkąMięso pokrajać wzdłuż włókien na cienkie paski. Każdy pasek pokrajać poprzecznie do włókien na 2 cm plasterki. Jaja roztrzepać w misce, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ubić do połączenia, wsypać pozostałą...więcej »
  • Wieprzowina w sosie chrzanowymWieprzowinaWieprzowina w sosie chrzanowymMięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na 30 minut...więcej »
  • Golonka gotowana z jarzynamiWieprzowinaGolonka gotowana z jarzynamiGolonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy woda, tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.więcej »
  • Golonka z ziemniakamiWieprzowinaGolonka z ziemniakamiGolonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem...więcej »
  • Golonka w kapuście i jabłkachWieprzowinaGolonka w kapuście i jabłkachGolonki myjemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody i obgotowujemy w dużym garnku w wodzie z dodatkiem Vegety. Golonki wyciągamy i odstawiamy na cedzak. Wywar zostawiamy w osobnym naczyniu.więcej »
  • Gołąbki z boczkiem i sosem cebulowymWieprzowinaGołąbki z boczkiem i sosem cebulowymMięso myjemy, mielimy na drobnym sitku, ryż gotujemy 20 minut, osączamy, wysypujemy z torebki. Składniki: mięso i ryż dobrze wyrabiamy, dodajemy surowe jajka doprawiamy do smaku.więcej »
  • Pasztet domowyWieprzowinaPasztet domowyMięsa dokładnie umyć, odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i włoszczyznę, myjemy i kroimy. Na patelnię lub do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso i pokrojone jarzyny...więcej »
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańskuWieprzowinaKarkówka z grilla z sosem po cygańskuOpłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na...więcej »
  • Bryzol wieprzowyWieprzowinaBryzol wieprzowyMięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, zbić tłuczkiem i obtoczyć w mące. Rozgrzać mocno smalec na patelni, zrumienić z obu stron mięso, a następnie zmniejszyć ogień...więcej »
  • Boczek faszerowany gotowanyWieprzowinaBoczek faszerowany gotowanyPłat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką....więcej »
  • WieprzowinaBitki wieprzoweUmyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jeden na drugim....więcej »
  • Zobacz podobne do Golonka gotowanawięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne