Składniki
- wieprzowina szynka surowa 0,5 kg
-
wieprzowina łopatka 0,5 kg
- surowy boczek 0,5 kg
- surowy boczek 30 dag
- ryż biały 3 szt.
- jaja kurze całe 2 szt.
- kapusta biała 1 szt.
- cebula 6 szt.
- margaryna do smażenia 1 kostka
- sól, pieprz 6 szczypty
- papryka mielona 3 szczypty
- cukier 2 szczypty
- ketchup 8 łyżek
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, mielimy na drobnym sitku, ryż gotujemy 20 minut, osączamy, wysypujemy z torebki. Składniki: mięso i ryż dobrze wyrabiamy, dodajemy surowe jajka doprawiamy do smaku.
Kapustę myjemy, wykrawamy głąb. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Wybieramy pojedyncze liście , studzimy usuwamy tzw. żyły. Z wyrobionego mięsa robimy kulki, kulki zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ,na tłuszcz kładziemy gorsze liście, na to kładziemy gołąbki., posypujemy pieprzem, solą i rozkruszamy rosołek drobiowy. Boczek kroimy w plastry i rozbijamy, tak przygotowany boczek kładziemy na warstwę gołąbków.
Cebule obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry. Dusimy na margarynie, doprawiamy do smaku , solą, pieprzem i cukrem oraz papryką ostrą , dodajemy ketchup. Sos cebulowy dzielimy na połowę, polewamy gołąbki z boczkiem. Na sos cebulowy układamy drugą warstwę gołąbków i znowu kładziemy przygotowany boczek i drugą warstwą. Dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem w piekarniku w tem.250 stopni, 125 minut.