Domowy pasztet

Pasztet to ciekawy pomysł nie tylko na świąteczną potrawę. Można go podawać jako danie na ciepło, a także jako przystawkę na zimno. Przyrządzony domowym sposobem da nam pewność, że jest świeży i zdrowy.
/ 22.11.2012 06:50

Pasztet to ciekawy pomysł nie tylko na świąteczną potrawę. Można go podawać jako danie na ciepło, a także jako przystawkę na zimno. Przyrządzony domowym sposobem da nam pewność, że jest świeży i zdrowy.

Podstawą pasztetu, oprócz mięsa oczywiście, jest wątróbka. Może być wieprzowa, cielęca lub drobiowa. To ona nada odpowiedni smak i kolor. Gdy mięso jest dość chude można dodać odrobinę tłuszczu w postaci boczku lub tłustej wieprzowiny.  Pasztet można również przyrządzić z mięsa mieszanego, np. tłustej wieprzowiny i drobiu.

Domowy pasztet

Mięso na pasztet dusi się w wywarze z warzywami (marchew, pietruszka, seler, cebula) oraz  dodatkiem przypraw takich jak: sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, kolendry, liście laurowe. Ugotowane mięso (najlepiej na drugi dzień) mielimy przez maszynkę trzykrotnie. Ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, łączymy z jajkamii, namoczoną bułką i pieczemy w formie.

Smak pasztetu można urozmaicać na różne sposoby dodając do farszu inne składniki, takie jak grzyby, suszone pomidory lub suszone śliwki, żurawinę. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity pasztet wieprzowy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 25 dag wątróbki wieprzowej
  • 25 dag boczku
  • 1 duża marchew
  • pół selera
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe, boczek umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Włoszczyzną obrać, umyć. Do dużego garnka wsadzic mięso, warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, liście laurowe. Dodać kostkę rosołową i wszystko razem gotować pod przykryciem. Po około godzinie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę i razem gotować jeszcze około 15 minut.

Na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. W wywarze namoczyć bułki. Do masy mięsnej dodać bułkę, żółtka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

Masę pasztetową przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej Tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 45 min w 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA