7 rad, które pomogą zachować świeżość kwiatów ciętych:
- Przed włożeniem bukietu do wazonu, usuń liście z dolnej części łodyg, aby nie gniły w wodzie.
- Jeśli woda zawiera chlor, pozostaw ją na kilka godzin, by gaz odparował. Dopiero potem wlej do wazonu. Możesz też wstawić kwiaty do wody mineralnej.
- Wazon z kwiatami ustaw w miejscu, gdzie dociera rozproszone światło. Nigdy w pełnym słońcu.
- Przycinaj końcówki. Zanim wstawisz rośliny do świeżej wody, przytnij łodygi ostrym nożykiem o 1–2 cm. Rób to pod wodą.
- Co drugi dzień zmieniaj kwiatom wodę. Wystarczy, że napełnisz wazon do 1/4 objętości.
- Ochładzaj kwiaty. Raz dziennie wrzucaj do wody kostkę lodu, aby obniżyć jej temperaturę.
- Niszcz bakterie. Włóż do wody 1/2 tabletki aspiryny, szczyptę kwasku cytrynowego lub (jeśli wazon nie jest przezroczysty) odrobinę węgla medycznego . Końcówki nie będą gnić.
Dobra rada:
Jeśli wieziesz bukiet dla kogoś, kto mieszka daleko i podróż trwa długo, zawiń końce łodyżek w wilgotną watę i folię. Wtedy nie zwiędnie.Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".