1. Talerze
Uporządkuj talerze według wielkości. Małe i duże talerze trzymaj osobno, tak abyś nie musiała za każdym razem ich zdejmować. Osobno trzymaj też głębokie talerze, do zup.
2. Szklanki i filiżanki
Podobnie jak talerze, ustaw szklanki według ich wielkości. Na jednej półce trzymaj wysokie szklanki, na drugiej te niższe (do soków), a na trzeciej ustaw kubki. Kolejność zależy od tego, jak często ich używasz.
3. Półmiski i miseczki
Staraj się trzymać je w osobnej szafce, aby zawsze móc łatwo po nie sięgnąć. Półmiski układaj od największego do najmniejszego, jeden na drugim. Miseczki włóż jedna w drugą, również zaczynając od największej.
Zobacz także: Jakimi zasadami rządzi się porządek w kuchni i sypialni?
4. Garnki, patelnie i pokrywki
Garnki i patelnie układaj zawsze od największego do najmniejszego, wkładając jeden w drugi, a rączki zawsze skierowane w tę samą stronę. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca, zamontuj na suficie mocne haki i zawieś na nich patelnie i garnki. Przybory kuchenne takie jak łopatki, szczypce, trzepaczki czy chochle, możesz włożyć do jednego z garnków i postawić przy kuchence. Pokrywki do garnków i patelni przechowuj na specjalnej półce.
5. Formy do pieczenia
Formy i foremki mają rozmaite rozmiary i tym samym utrudniają uporządkowanie ich w jednym miejscu. Szuflada pod piekarnikiem świetnie się do tego nadaje, a foremki w niech przechowywane będą zawsze tam, gdzie będziesz ich potrzebować.
Zobacz także: Jak przechowywać naczynia w kuchni?
Dzięki tym prostym wskazówkom, odzyskasz mnóstwo niewykorzystywanej wcześniej w Twojej kuchni przestrzeni, a codzienne obowiązki już Cię nie przytłoczą.
Źródło: Wydawnictwo HELION SA / Septem.pl