Czyszczenie rąk po obieraniu warzyw

Czyszczenie rąk po obieraniu warzyw fot. Fotolia
Znamy złoty środek!
Joanna Szczepaniak / 19.02.2014 11:59
Czyszczenie rąk po obieraniu warzyw fot. Fotolia
Plamy na dłoniach, które powstają podczas obierania różnych warzyw to trauma każdej przedstawicielki płci pięknej! Niektóre warzywa zawierają tak silne barwniki, że w trakcie obierania mocno zabarwiają skórę dłoni. Wprawdzie po paru dniach i wielokrotnym myciu, zwłaszcza z użyciem szczotki, problem znika sam, ale co zrobić, gdy zależy nam, aby dłoniom błyskawicznie przywrócić naturalną barwę? Poznaj nasz sposób na czyszczenie rąk po obieraniu warzyw!

Sposób na poplamione dłonie

Trzeba sięgnąć po kwaśne produkty, bo kwasy mają właściwości wybielające. Możesz potrzeć dłonie plastrem cytryny. Podobnie działa kwasek cytrynowy. Rozpuść szczyptę w kilku łyżkach wody, nasącz tampon waty i pocieraj zabarwione miejsca, aż plama zniknie. Możesz też użyć octu lub soku z kiszonej kapusty. Z tego ostatniego przygotuj kąpiel: wlej sok do miseczki i zanurz dłonie na 10–15 minut. Potem posmaruj ręce kremem. 

Więcej porad:

napisane na podstawie artykułu Barbary Lasoty/Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA