1. Prawidłowe przechowywanie
Nie wrzucaj ich byle jak do szuflady! Przechowuj noże w stojaku. Szybko sięgniesz po ten, którego akurat potrzebujesz, a jednocześnie ostrza będą chronione.2. Prawidłowe mycie
Zwróć uwagę na to jak je czyścisz! Myj je w chłodnej wodzie. W gorącej – ostrza szybciej się tępią. Od razu wytrzyj do sucha, aby zapobiec ich rdzewieniu.3. Prawidłowa deska do krojenia
Deska do krojenia również wpływa na ostrość noży! Używaj do krojenia drewnianej lub polietylenowej deski. Te z twardego materiału, jak: szkło, granit czy metal mogą stępić czy nawet uszkodzić klingę.4. Prawidłowe miejsce do krojenia
Nawet to w jakim miejscu korzystasz z noży ma wpływ na ich ostrość. Uważaj, aby noże nie upadały na twarde podłoże. Może zniszczyć się ostrze, a ceramiczne wręcz potłuc.
na podstawie artykułu napisanego przez Małgorzaty Świgoń/Przyjaciółka