Jak prawidłowo ostrzy sie noże

Ostrzenie noży fot. Fotolia
Ostry nóż w kuchni to podstawa!
Joanna Szczepaniak / 05.02.2014 10:58
Ostrzenie noży fot. Fotolia
Jak prawidłowo ostrzy sie noże? Tak naprawdę wystarczy znać kilka zasad prawdiłowego ich eksploatowania by długo cieszyć się ostrymi nożami. Nie ma chyba nic gorszego w kuchni niż noże do krojenia, które są tępe. Odbierają nam one ochotę na przygotowywanie posiłków i budzą ogólną frustrację np. w momencie gdy chcemy pokroić chleb i zamiast pięknej kromki tworzy nam się dziwny twór o bliżej nieokreślonych kształtach. Przeczytaj nasz poradnik!

1. Prawidłowe przechowywanie

Nie wrzucaj ich byle jak do szuflady! Przechowuj noże w stojaku. Szybko sięgniesz po ten, którego akurat potrzebujesz, a jednocześnie ostrza będą chronione.

2. Prawidłowe mycie

Zwróć uwagę na to jak je czyścisz! Myj je w chłodnej wodzie. W gorącej – ostrza szybciej się tępią. Od razu wytrzyj do sucha, aby zapobiec ich rdzewieniu.

3. Prawidłowa deska do krojenia

Deska do krojenia również wpływa na ostrość noży! Używaj do krojenia drewnianej lub polietylenowej deski. Te z twardego materiału, jak: szkło, granit czy metal mogą stępić czy nawet uszkodzić klingę.

4. Prawidłowe miejsce do krojenia

Nawet to w jakim miejscu korzystasz z noży ma wpływ na ich ostrość. Uważaj, aby noże nie upadały na twarde podłoże. Może zniszczyć się ostrze, a ceramiczne wręcz potłuc.

na podstawie artykułu napisanego przez Małgorzaty Świgoń/Przyjaciółka

Więcej kuchennych porad:

Redakcja poleca

REKLAMA