Jaki nóż wybrać?
Wiele firm ma w sprzedaży serie noży dla „profesjonalistów”. Co prawda ich ceny są dosyć wysokie, ale warto je kupić, ponieważ jest to długofalowa inwestycja.. Tak jest w przypadku firmy Tupperware, której noże z Kolekcji Kulinarnej Szefa Kuchni posiadają 30 lat gwarancji. Seria składa się z 6 noży przeznaczonych do różnych produktów.Noże te spełniają najważniejsze kryteria jakimi kierujemy się przy wyborze tego produktu. Bardzo ważna jest bowiem rękojeść, która odpowiada za odpowiednie wyważenie noża oraz materiał, z którego wykonano ostrze. Noże Tupperware zrobione zostały z najlepszego materiału, czyli ze stali węglowej wzbogaconej o inne pierwiastki, które odpowiadają za ostrość krawędzi i jej trwałość.
1
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż Precyzyjny
Ma średnią długość ostrza (ok. 8 – 10 cm). Jest mały, więc łatwo można nim wykonać precyzyjne cięcia, jak np. róże z warzyw i owoców czy inne ozdoby. Można nim także kroić owoce i warzywa, zarówno miękkie, półtwarde jak i twarde.
Cena: 139,90 zł
Ma średnią długość ostrza (ok. 8 – 10 cm). Jest mały, więc łatwo można nim wykonać precyzyjne cięcia, jak np. róże z warzyw i owoców czy inne ozdoby. Można nim także kroić owoce i warzywa, zarówno miękkie, półtwarde jak i twarde.
Cena: 139,90 zł
2
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż Uniwersalny
trochę większy niż nóż Precyzyjny (ma od ok.10 do 15 cm) Służy do wielu celów – krojenia warzyw, przygotowywania kładników do potraw. Można porcjować nim mniejsze kawałki mięsa, trybować ryby czy przekroić bułkę. Jest bardzo poręczny i łatwy w obsłudze. Jak wskazuje nazwa, praktycznie nie ma większych ograniczeń co do jego stosowania. Sprawdzi się w kompleksowym przygotowywaniu dań.
Cena: 149,90 zł
trochę większy niż nóż Precyzyjny (ma od ok.10 do 15 cm) Służy do wielu celów – krojenia warzyw, przygotowywania kładników do potraw. Można porcjować nim mniejsze kawałki mięsa, trybować ryby czy przekroić bułkę. Jest bardzo poręczny i łatwy w obsłudze. Jak wskazuje nazwa, praktycznie nie ma większych ograniczeń co do jego stosowania. Sprawdzi się w kompleksowym przygotowywaniu dań.
Cena: 149,90 zł
3
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż Uniwersalny Ząbkowany
Jest cienki, z ostrzem o średniej długości. Specjalnie wyprofilowany i wyważony (zwróćmy uwagę na wgłębienie w górnej krawędzi). Pomocny przy krojeniu warzyw i owoców ze skórką, np. grejpfrutów, cytryn, kiwi, brzoskwiń, pomidorów. Jest bardzo ostry, dlatego nie zgniata krojonych produktów, ale pozwala na uzyskanie ładnych plastrów. Jest idealny także do krojenia pieczywa – rogali, bajgli czy bułek.
Cena: 149,90 zł
Jest cienki, z ostrzem o średniej długości. Specjalnie wyprofilowany i wyważony (zwróćmy uwagę na wgłębienie w górnej krawędzi). Pomocny przy krojeniu warzyw i owoców ze skórką, np. grejpfrutów, cytryn, kiwi, brzoskwiń, pomidorów. Jest bardzo ostry, dlatego nie zgniata krojonych produktów, ale pozwala na uzyskanie ładnych plastrów. Jest idealny także do krojenia pieczywa – rogali, bajgli czy bułek.
Cena: 149,90 zł
4
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż do filetowania
Bardzo ostre, wydłużone (średnio ok. 15 – 19 cm) i wąskie ostrze jest niezbędne do dokładnego oddzielenia ryby od jej skóry i ości. Dodatkowo ostrze powinno być elastyczne, aby precyzyjniej wykonywać swoje zadanie. Jest odpowiedni także do oddzielania mięsa od kości, krojenia mięsa w cienkie plasterki, np. carpaccio, lub do krojenia pieczeni i kurczaka.
Cena: 199,90 zł
Bardzo ostre, wydłużone (średnio ok. 15 – 19 cm) i wąskie ostrze jest niezbędne do dokładnego oddzielenia ryby od jej skóry i ości. Dodatkowo ostrze powinno być elastyczne, aby precyzyjniej wykonywać swoje zadanie. Jest odpowiedni także do oddzielania mięsa od kości, krojenia mięsa w cienkie plasterki, np. carpaccio, lub do krojenia pieczeni i kurczaka.
Cena: 199,90 zł
5
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż do chleba
Jest duży (ok. 20 – 25 cm), z fałdowanymi ząbkami. Ma prostokątny kształt, co zapewnia stabilność. Dzięki takim właściwościom nie łamie kromek chleba, tylko je delikatnie przecina, rozdzielając miąższ. Jest doskonały do twardych i grubych skórek oraz delikatnego, świeżego pieczywa. Może być także wykorzystany do przekrojenia twardych i dużych produktów, jak np. ananas oraz ciast, tortów i innych deserów.
Cena: 199,90 zł
Jest duży (ok. 20 – 25 cm), z fałdowanymi ząbkami. Ma prostokątny kształt, co zapewnia stabilność. Dzięki takim właściwościom nie łamie kromek chleba, tylko je delikatnie przecina, rozdzielając miąższ. Jest doskonały do twardych i grubych skórek oraz delikatnego, świeżego pieczywa. Może być także wykorzystany do przekrojenia twardych i dużych produktów, jak np. ananas oraz ciast, tortów i innych deserów.
Cena: 199,90 zł
6
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż Szefa Kuchni
Ze względu na swą wszechstronność niezbędny w każdej kuchni. Służy do siekania, szatkowania i krojenia. Ma długie (do 26 cm), grube i specjalnie wyprofilowane ostrze, pozwalające na poruszanie nożem w przód i w tył, co znacznie ułatwia siekanie. Duża powierzchnia ostrza umożliwia krojenie równych plastrów za jednym pociągnięciem noża. Można nim kroić duże kawałki mięs, dzwonki ryb, siekać zioła i warzywa. Aby zwiększyć efektywność krojenia tym nożem, należy nie odrywać czubka noża od deski, unieść uchwyt pod kątem 45◦ i siekać energicznie warzywa ruchami (góra – dół) – czubki palców podtrzymujące krojony produkt powinny być podwinięte.
Cena: 249,90 zł
Ze względu na swą wszechstronność niezbędny w każdej kuchni. Służy do siekania, szatkowania i krojenia. Ma długie (do 26 cm), grube i specjalnie wyprofilowane ostrze, pozwalające na poruszanie nożem w przód i w tył, co znacznie ułatwia siekanie. Duża powierzchnia ostrza umożliwia krojenie równych plastrów za jednym pociągnięciem noża. Można nim kroić duże kawałki mięs, dzwonki ryb, siekać zioła i warzywa. Aby zwiększyć efektywność krojenia tym nożem, należy nie odrywać czubka noża od deski, unieść uchwyt pod kątem 45◦ i siekać energicznie warzywa ruchami (góra – dół) – czubki palców podtrzymujące krojony produkt powinny być podwinięte.
Cena: 249,90 zł
7
z
9
fot. serwis prasowy
Nóż do sera
Żółty ser jest produktem specyficznym, ponieważ ciężko go pokroić standardowym nożem kuchennym o gładkim ostrzu. Warto zastosować nóż specjalnie przygotowany właśnie do serów. Jest bardzo charakterystyczny, więc łatwo go rozpoznać. Ma grube ostrze ze specjalnym wygięciem na dolnej i górnej krawędzi. Wewnątrz ma “puste” przestrzenie, dzięki czemu ser (np. pleśniowy) nie przykleja się do ostrza, a my otrzymujemy cienkie plasterki o równej grubości czy równe kostki. Często noże te zakończone są rozwidleniem, dzięki czemu plasterki sera możemy za pomocą noża układać na tacy czy talerzu. Można go także wykorzystać do krojenia pasztetów, ciast i deserów.
Cena: 78,90 zł
Żółty ser jest produktem specyficznym, ponieważ ciężko go pokroić standardowym nożem kuchennym o gładkim ostrzu. Warto zastosować nóż specjalnie przygotowany właśnie do serów. Jest bardzo charakterystyczny, więc łatwo go rozpoznać. Ma grube ostrze ze specjalnym wygięciem na dolnej i górnej krawędzi. Wewnątrz ma “puste” przestrzenie, dzięki czemu ser (np. pleśniowy) nie przykleja się do ostrza, a my otrzymujemy cienkie plasterki o równej grubości czy równe kostki. Często noże te zakończone są rozwidleniem, dzięki czemu plasterki sera możemy za pomocą noża układać na tacy czy talerzu. Można go także wykorzystać do krojenia pasztetów, ciast i deserów.
Cena: 78,90 zł
8
z
9
fot. serwis prasowy
Prawidłowe przechowywanie
Najlepsze do tego celu są drewniane bloki. Drewno sprawi, że ostrze nie będzie się tępiło, ani zarysowywało. Najlepiej jak jest to drewno kauczukowe, gdyż jego właściwości są odporne na pleśń i grzyby. Odpowiedni kształt i wyważenie bloku ułatwiają szybkie i bezpieczne wyjmowanie noży. Warto, aby miał antypoślizgowe nóżki, co zabezpieczy dodatkowo przed zsunięciem się z blatu. Dobrym przykładem jest Drewniany Blok Tupperware (189,90 zł) wchodzący w skład serii Noży Kolekcji Kulinarnej Szefa Kuchni, gdyż zawiera wszystkie najlepsze parametry i dodatkowe antypoślizgowe nóżki.
Cena Drewnianego Bloku z 6 nożami – 1139,40 zł
Najlepsze do tego celu są drewniane bloki. Drewno sprawi, że ostrze nie będzie się tępiło, ani zarysowywało. Najlepiej jak jest to drewno kauczukowe, gdyż jego właściwości są odporne na pleśń i grzyby. Odpowiedni kształt i wyważenie bloku ułatwiają szybkie i bezpieczne wyjmowanie noży. Warto, aby miał antypoślizgowe nóżki, co zabezpieczy dodatkowo przed zsunięciem się z blatu. Dobrym przykładem jest Drewniany Blok Tupperware (189,90 zł) wchodzący w skład serii Noży Kolekcji Kulinarnej Szefa Kuchni, gdyż zawiera wszystkie najlepsze parametry i dodatkowe antypoślizgowe nóżki.
Cena Drewnianego Bloku z 6 nożami – 1139,40 zł
9
z
9
fot. serwis prasowy
Używanie i czyszczenie.
Nie zapomnij o odpowiedniej desce do krojenia, aby nie stępić szybko noży. Używanie desek szklanych i marmurowych przyśpiesza tępienie się noży i niszczenie ostrzy. Ważne jest, aby stosować odpowiedni nóż do wybranych produktów. Każdy nóż wymaga co jakiś czas ostrzenia. Idealna do tego będzie Tuppermyszka (81,90 zł), którą z łatwością naostrzysz noże (poza nożami z ząbkami, ponieważ te wymagają ostrzenia specjalistycznego).
Noże zalecamy myć ręcznie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i dokładnie osuszyć całą powierzchnię przed włożeniem do bloku. Nie polecamy mycia noży w zmywarce, ich która możę je uszkodzić.
Nie zapomnij o odpowiedniej desce do krojenia, aby nie stępić szybko noży. Używanie desek szklanych i marmurowych przyśpiesza tępienie się noży i niszczenie ostrzy. Ważne jest, aby stosować odpowiedni nóż do wybranych produktów. Każdy nóż wymaga co jakiś czas ostrzenia. Idealna do tego będzie Tuppermyszka (81,90 zł), którą z łatwością naostrzysz noże (poza nożami z ząbkami, ponieważ te wymagają ostrzenia specjalistycznego).
Noże zalecamy myć ręcznie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i dokładnie osuszyć całą powierzchnię przed włożeniem do bloku. Nie polecamy mycia noży w zmywarce, ich która możę je uszkodzić.