Świeżość ogrodu przez cały rok

Dzisiejszy rynek oferuje nam szeroką gamę soków owocowych – półki w supermarketach przytłaczają ich różnorodnością, kolorowymi opakowaniami i bogactwem smaków. Co wybrać? Jeśli chcemy kupić sok naprawdę świeży i pełen naturalnych wartości odżywczych – wybierzmy świeży, siedmiodniowy Fresh Juice lub świeżo tłoczone, delikatnie pasteryzowane soki Ogrody Natury.
/ 03.09.2007 14:03

Dzisiejszy rynek oferuje nam szeroką gamę soków owocowych – półki w supermarketach przytłaczają ich różnorodnością, kolorowymi opakowaniami i bogactwem smaków. Co wybrać? Jeśli chcemy kupić sok naprawdę świeży i pełen naturalnych wartości odżywczych – wybierzmy świeży, siedmiodniowy Fresh Juice lub świeżo tłoczone, delikatnie pasteryzowane soki Ogrody Natury.

Z ogromnego bogactwa smaków i aromatów naszych rodzimych owoców i warzyw korzystać możemy przez cały rok dzięki świeżo tłoczonym sokom Ogrody Natury. Soki z owoców sezonowych produkowane są tak jak Fresh Juice – ze zmrożonych, gęstych, świeżo wytłoczonych pełnowartościowych soków z miąższem. Ta pochodząca z najlepszej jakości owoców i warzyw świeżość zatrzymana została w sokach Ogrody Natury na dłużej dzięki zastosowaniu procesu łagodnej pasteryzacji. Stosowana w przypadku większości soków na naszym rynku zwykła pasteryzacja polega na podgrzaniu soku nawet powyżej 100oC, co zabija wszystkie jego wartości odżywcze. W przeciwieństwie do nich delikatna pasteryzacja soków Ogrody Natury przebiega w temperaturze około 50oC, która niszczy jedynie szkodliwe drobnoustroje i powodujące fermentację drożdże, a pozwala zachować całą witaminową i mineralną zawartość soczystych owoców. Soki Ogrodów Natury również nie są sztucznie dosładzane, a ich naturalna mętność niesie z sobą całe dobroczynne działanie roślinnego błonnika. Z Ogrodami Natury przez cały rok możemy cieszyć się nieskażonym smakiem świeżych warzyw i owoców oraz czerpać zbawienną moc przyrody z samego źródła.

Nabici w kartonik?

Wybierając jeden z długiego szeregu soków w supermarkecie nie zawsze wiemy, na co się zdecydowaliśmy. Większość owocowych napojów sprzedawanych na naszym rynku produkowana jest z owocowego koncentratu, pozbawionego miąższu, aromatu i cennych wartości. W procesie produkcji napoju koncentrat rozcieńcza się wodą, poprawia chemicznymi barwnikami, aromatami i uzupełnia sztucznymi witaminami oraz dosładza rafinowanym cukrem. Dorzuca się też do niego czasem „cząstki owoców”, a na koniec konserwuje chemicznie i pasteryzuje w bardzo wysokiej temperaturze, która zabija resztę wartości. Zamiast pożywnego, zdrowego napoju, którego się spodziewamy, dostajemy więc niezbyt zachęcającą mieszaninę koncentratu, wody i chemii – kupujemy zagotowany w procesie pasteryzacji napój z dodatkiem niewiadomego pochodzenia miazgi owocowej. Aby tego uniknąć, czytajmy uważnie etykiety i zawsze wybierajmy produkt jak najświeższy, najmniej przetworzony, bez wszystkich zbędnych dodatków. Pamiętajmy też o tym, że kartonik to wcale nie najlepsze dla produktu opakowanie – zabezpieczająca go od środka folia wydziela do soku aluminium i inne szkodliwe związki.

Soczyste zdrowie w płynie

Świeże owoce i warzywa powinny być stałym elementem naszej diety – współczesne badania dowiodły, że powinniśmy spożywać je nawet 5 razy w ciągu dnia, ponieważ są doskonałym źródłem witamin i substancji mineralnych niezbędnych do zdrowego życia. Przez cały rok dostarczą nam ich także soki owocowe, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie w zimie i na przednówku, gdy znacznie mniej jest świeżych warzyw i owoców.

Słuchajmy porad naukowców i dietetyków – szukajmy soków świeżych, niepasteryzowanych lub pasteryzowanych łagodnie, naturalnie mętnych, niedosładzanych i zawierających naturalny miąższ owocowy. Wybierajmy soki w szklanych lub plastikowych butelkach – takie opakowania są całkowicie neutralne. Soki Fresh Juice i Ogrody Natury idealnie spełniają te warunki – są świeże, pełne naturalnego zdrowia, pyszne i pożywne. Zaspokoją każde pragnienie i dostarczą nam ożywczej energii przez cały rok.

Redakcja poleca

REKLAMA